Najlepše doba godine je pred nama! Grad je ukrašen, jelke su okićene i paketići čekaju da budu otvoreni. Decembar uvek nosi posebnu draž za najmlađe, pa za sve mame i tate koji žele maksimalno da ulepšaju svaki trenutak i donesu magiju Deda Mraza svojim mališanima, evo nekoliko predloga kako da ih praznična čarolija okružuje u svakom trenutku:

Pravljenje ukrasa

Pored prelepih ukrasa koje možete lako kupiti na svakom ćošku, posvetite vreme da sa svojim klincima napravite i ukrase od papira, kartona, folije… Pustite mašti na volju i neka šljokice i perlice budu vaša inspiracija. Deca su najkreativnija kada ih pustite da kroz igru uče nove stvari a pravljenje zvezdica, ukrasa za prozor, girlandi od kokica ili novogodipšnjih čestitki će možda napraviti mali haos u stanu, ali će ti ukrasi i vama i njima da budu omiljeni ne samo ove nego i narednih godina i ostaće kao divna uspomena.

Okitite stan zajedno

Kada ste završili sa pravljenjem ukrasa, nema razloga da ne nastavite dobru zabavu i sve te lepe ukrase koje ste napravili iskoristite za jedinstvenu dekoraciju stana. Što su deca mlađa očekujte veći haos, ali uz malo božićne muzike, kreativnosti i osmeha i vaš stan će za tren da postane novogodišnja bajka.

Pismo Deda mrazu

Sada kad ste završili sa dekoracijama, vreme je i za pismo Deda Mrazu. To je jako lepa tradicija koja podstiče praznično raspoloženje kod deteta, a mami i tati pomaže da saznaju šta je to što mališani zaista žele da dobiju na poklon. Ako dete još uvek nije savladalo pisanje, napišite vi umesto njega, a podstaknite ga da pismo ukrasi crtežima da Deda Mraz zna od koga je tačno pismo stiglo.

Kuhinjske majstorije

Za poptunu atmosferu praznika, miris kolača iz kuhinje je neophodan. Nabavite modle u obliku jelke, irvasa, šišarki, mašni… Zamesite slatko testo i sa decom uživajte u igri pravljenja i ukrašavanja kolača. Dete će se osećati uključenim u ceo proces, naučiće nešto novo i još više će uživati kada kolači budu gotovi i spremni da budu postavljeni na prazničnu trpezu.

Šetnja kroz grad

Iskoristite lepo decembarsko vreme da pokažete detetu grad okićen u praznično ruho. Povedite ga na klizalište na Trgu republike, da vidi kućice u novogodišnjem bazaru u Knez Mihajlovoj, svetla kod hrama Svetog Save, Deda Mrazovo selo kod pozorišta Vuk… Šetnja uz kokice, slikanje i zastajanje da se uživa u dekoracijama će svakom mališanu ostati u trajnom sećanju.

Priredbe i koncerti

Svake godine u okviru decembarskog programa postoje i manifestacije za decu – kako u okviru programa na trgovima grada, tako i u pozorištima i kulturnim centrima. Povedite dete na novogodišnju predstavu u pozorište Puž ili Duško Radović, na bajku na ledu u Arenu, na muzičku predstavu na Kolarcu ili na neku od mnogih beogradskih manifestacija za decu. Pogledajte kalendar događaja ovde:
http://beogradzadecu.com/dogadaji/

Filmsko veče

Kada napolju zahladni i padne mrak, idealna aktivnost za završetak dana je ušuškavanje uz kakao ili toplu čokoladu i gledanje neke od mnogobrojnih bajki ili crtaća za decu. Pored novog Zaleđenog kraljevstva, tu su i stariji a čuveni crtaći poput ’Božićne priče’, ’Kako je Grinč ukrao Božić’, ali i ’Polar ekspres’ili serija filmova ’Sam u kući’.

Trenuci kada dete posle punog dana nezaboravnih prazničnih aktivnosti zaspi uz božićni film, deo su prave magije decembra i svega što nam praznici nose – zato ih uvek delite sa najmlađima, jer dok oni veruju u Deda Mraza, taj mali delić magije uvek će da bude i blizu vašeg srca.

Vaš vrtić vam želi srećne praznike!