Kada temperature padnu a dani su sve kraći, energija pada kao i raspoloženje a na decu posebno utiče ovaj period godine jer su manje fizički aktivni a i sezona virusa i gripa je u toku (koja pored aktuelne pandemije samo dodatno komplikuje stvari). Zato je prevencija ključna. Vitamine i minerale je najbolje dobijati iz ishrane, koja bi trebalo da se prilagodi hladnijem vremenu, pa vam dajemo pregled nekih namirnica koje je dobro da uključite češće u ishranu deteta da bi ono bilo zdravije, srećnije i otpornije u toku zimskih meseci.

Karfiol
Ovo povrće je dosta neutralno kad je ukus u pitanju i lako se meša sa drugim povrćem kao varivo, prilog ili čorbica. Karfiol je dobar za prevenciju zapaljenskih procesa, bogat je vitaminom C i izvor je vitamina K koji jača imuni sistem i dobar je za dravlje kostiju. Ali to nije sve – karfiol sadrži i folnu kiselinu koja je ključna za rast i razvoj dece a vlakna koja karfiol sadrži daje stabilan izvor energije i pomaže varenju. Karfiol je ukusan ako ga grilujete/ispečete u rerni, ali ako vaše dete nije ljubitelj povrća generalno, uvek možete da ga izblendate i pretvorite u pire (možete dodati i pire krompir i pomešati ta dva).

Batat
Pun vitamina A i kalijuma, slatki krompir ili batat je i sjajan izvod vlakana. Zahvaljujući blagom ukusu i slatkoći dosta dobro prolazi kod dece. Možete ga spremiti kao pire ili seći ga na kockice, preliti maslinovim uljem i staviti u rernu. Može da bude dobar sastojak i u brownies kolačima ili da se umeša sa ovsenom kašom. Varijanta da mesto klasičnog pomfrita napravite pomfrit od batata je isto dobra ideja.

Riba
Možda je malo ’egzotičnija’ hrana posebno za decu, ali morska riba je izuzetan zimski izbor koji je višestruko dobar. Pored aminokiselina koje pomažu u proizvodnji neurotransmitera a samim tim utiču na raspoloženje i smanjuju mogućnost od nervoze i depresije, omega 3 kiseline koje se nalaze u ribi su tu da jačaju imunitet kao i srčani mišić. Ako vaše dete nije ljubitelj ribe, pokušajte sa ribljom čorbicom ili ubacite grilovani file u sendviš sa omiljenim namazom ili drugim sastojcima koje dete voli. Možete i iseckati parče ribe i napraviti ražnjiće sa povrćem ili ih stavite u sos koji dete voli – u svakom slučaju dobro je da bar s vremena na vreme dete konzumira obrok koji sadrži ribu u toku hladnih meseci.

Cimet
Ovaj začin greje ako se doda u čaj, dobar je za jačanje cirkulacije, ima antiseptičko dejstvo i poboljšava varenje. Pored čaja, možete ga dodati u ili na kolače da im date bogatiji ukus. Generalno blagog ukusa, cimet nije uglavnom nije problematičan dodatak jelima za decu.

Med
Sva deca vole slatko a med je slatkiš koji ima brojna blagotvorna svojstva. Ima antioksidantno dejstvo, sjajan je prirodni zaslađivač laja i kolača, daje instant olakšanje kod kašlja i bolesti grla. Ako je vaše dete sklono da proba i nešto novo, uz malo đumbira, med je vitaminska bomba koja tera sve sezonske boljke.

Mandarine
Najomiljeniji zimski citrus un vitamina C koji jača imunitet, mandarina je super voćka koju deca vole jer se lako ljušti, najčešće nema koštica i zabavna je za jedenje a i lako se pakuje kao užina.