Kada postanete roditelj, nedostatak sna je nešto što dolazi sa roditeljskim zvanjem. Podrazumeva se da nemate više vremena za sebe kao nekad i da vreme koje biste pre provodili spavajući sada odlazi na neke druge stvari. Činjenica je da je optimalna količina sna neophodna kada ste zaposleni roditelj, jer u suprotnom rizikujete usporavanje metabolizma, kognitivne funkcije će vam opadati, a može doći i do opadanja imuniteta što dalje vodi češćim borbama sa prehladama i gripom. Takođe, u ovom scenariju neminovno še rasti i nivo stresa, što roditeljstvo dodatno otežava.

Zato je važno da, kada su deca prošla bebeću fazu i rutina njihovog dana (i spavanja) se ustalila, i vi pronađete pravu formulu za sebe i pokušate da unapredite svoje spavanje ne samo kvantitativno (količina sati) već i kvalitativno.

Evo nekoliko predloga kako da to i postignete:

  1. Uklonite barijere koje sprečavaju kvalitetan san. Znamo da deca ne ulaze u ovu jednačinu ali roditelji imaju jednu specijalnu osobinu a to je da su organizovani i posvećeni – u poslu, sa decom i u dnevnim obavezama. Zašto onda ne biste primenili to i na rutinu spavanja? Učinite sve što je u vašoj moću da učinite spavanje prioritetom. U odnosu na rutinu spavanja deteta postavite i svoj plan i trudite se da ga se pridržavate. Izbacite TV iz spavaće sobe, nabavite zavese koje blokiraju svetlo ili čepove za uši ako vam smeta buka. Stvorite sebi najbolje moguće uslove za spavanje i potrudite se da ispoštujete svoju novu rutinu.
  2. Rešite probleme priho-fizičke prirode. Postoje problemi koji sprečavaju kvalitetan san. Nekome treba 30 ili više minuta da zaspi, neko zaspi bez problema ali se budi u sred noći ili spava nemirno… to nisu stvari koje ne mogu da se promene, već stanja koja su izazvana nekim razlogom u pozadini. Horminski disbalans (na primer, nizak nivo progesterona često dovodi do poremćaja u spavanju) ili oblici astme koji se ne tretiraju, kao i hrkanje su faktori koje ne smete zanemariti – tako da nedostatak sna ponekad signalizira na druge probleme. Zato je važno da prvo pronađete a onda i da adresirate uzrok. Nekome su šolja čaja od nane pred spavanje ili vežbe disanja ili meditacija dovoljni da se problem reši. U ekstremnijim slučajevima nije loše ni konsultovati lekara ili pokušati alternativne metode poput akupunkture. Ključno je da dođete do uzroka i da ga rešite.
  3. Kreirajte navike koje vam prijaju. Život sa decom je drastično drugačiji nego bilo šta pre njih, a rutina spavanja je jedna od onih stvari koje morate uraditi kao roditelj da biste zadržalii zdravlje i razum. Kod zaposlenih roditelja mnogo je dnevnih dešavanja pa je potrebno i vreme da se umirite pred spavanje da biste mogli kvalitetno da spavate. Najbolje je da definišete svoje omiljene načina za relaksaciju i da počnete da ih praktikujete revnosno pred spavanje. U početku će i to možda iziskivati napor ali vrlo brzo ćete početi da se radujete tim malim ritualima i ako bude mogućnosti, odlazićete u krevet i ranije. Ključ je da pronađete vreme koje vam odgovara za odlazak u krevet kao i trajanje sna (neko jednostavno može da spava 5 sati da mu je to dovoljno dok nekima treba 7, 8 sati da bi bili zdravi i odmorni na duge staze). Formula ne postoji već sami morate da je pronađete. Ono što može da pomogne pri traženju idalnog rituala pred spavanje je:
  • Čitajte knjigu.
  • Ne gledajte u ekrane (TV, telefon) 30ak minuta pred spavanje.
  • Ulje lavande – malu količinu stavite ispod jastuka ili na slepoočnice.
  • Zvuci prirode – postoje aplikacije ili snimci sa zvucima okeana, šume, kiše…
  • Topla kupka ili tuš.
  • Listanje magazina.
  • Toplo mleko ili čak od kamilice.
  • Duboko disanje.

Znamo da nije lako odvojiti vreme samo za sebe kada imate jedno ili više dece, ali znate i sami koliko ste bolji roditelj kada uhvatite optimalnu količinu sna, jer i vašoj deci ste najbolji kada ste zdravi, nasmejani i relaksirani. Zato se potrudite da priuštite sebi kreiranje rutine spavanja i zbog vas i zbog njih.