’Ja želim to!’ 

’To je moje!’

’ Neću da delim…’

Ako često čujete ove reči od vašeg deteta, ne brinite – to je sasvim normalno, u predškolskom uzrastu posebno. Kada deca tek počinju da uče da sarađuju i dele, potrebne su im podrška i vođstvo koje će kroz zabavne aktivnosti da im pomognu da razumeju te nove koncepte. Nastavite da čitate da saznate kako da učinite deljenje i saradnju integralnim deom života vaše dece!

1.    Socijalizacija u javnosti – povedite dete na igralište, u dečiji muzej ili park da ga podstaknete da i sa nepoznatom decom deli igračke u pesku, da čeka red na ljuljašci ili da radi u grupi na nekom crtežu ili projektu.

2.    Delite sa detetom – učite ih kroz primer tako što ćete podeliti svoje omiljeno mesto na kauču ili omiljenu poslasticu koju ste doneli kući sa posla.

3.    Čekanje svog reda – počnite sa jednostavnim aktivnostima kao što je dodavanje loptom da biste naučili dete kako čekanje na red u nečemu funkcioniše. Možete čak i da govorite ’moj red’ kada je lopta kod vas i ’tvoj red’ kada je lopta kod deteta. Društvene igre su takođe super način da deca nauče čekanje reda. Ako igrate u većoj grupi, pomozite detetu da zapamti koji je redosled igrača i ko igra pre njega. 

4.    Čitajte knjige o deljenju. Kako idete kroz priče, pitajte dete šta on misli kako se likovi osećaju, šta bi trebalo da urade i šta dete misli da će se sledeće dogoditi.

5.    Koristite hranu. Kada jedete picu, uključite dete u proces sečenja i raspodele parčića svima za stolom da bi se naučilo deljenju na ravne časti. Za doručkom, zamolite dete da pomogne i stavi po 5 jagoda svakome u tanjir… Ne samo da ovakve aktivnosti pomažu da se nauči deljenje već su super i za razvoj matematičkih veština.

6.    Muziciranje – možete da odsvirate par nota na klaviru, sintisajzeru, ksilofonu… i da podstaknete dete da ponovi melodiju. Možete zajedno i da udarate ritam uz neku pesmu ili da pokušate da raspoznajete instrumente po zvucima koje daju.

7.    Izgradite nešto zajedno – lego, kockice, domine… Napravite strategiju gradnje zajedno i na smenu gradite deo po deo dogovorene strukture da pokažete važnost saradnje i to kako svako doprinosi u kreiranju nečeg većeg.

8.    Pospremanje posle igre – smenjujte se u ubacivanju igračaka u kutiju kada završite sa igrom, takmičite se ko će pre da namesti deo sobe ili da vrati plišane igračke na mesto, slažite garderobu koju ste koristili u igri zajedno.

9.    Odredite igračke za deljenje i za čuvanje – ako vašem detetu nije prijatno da neku igračku deli sa drugima jer je mnogo voli, odredite koja je to igračka (ili igračke) i sklonite je pre nego što druga deca dođu da bi se izbegle neprijatne situacije. Takođe, ako je neka igračka u igri veoma popularna, možda nije loše da uvedete vremensko ograničenje koliko jedno dete sa tom igračkom može da se igra – samo da bi svi imali prilike da stignu na red.

10.    Pustite decu da sami reše problem. Pre nego što odreagujete i počnete daprekidate raspravu oko igračke, ispratite prvo da li vaše dete može samo da dođe do rešenja sa svojim drugarima. Poslušajte kako teku pegovori, pa ako vidite da je potrebno da uskočite – ohrabrite ih i navodite kroz razgovor da dođu do rešenja da dele ili stave vremensko ograničenje na korišćenje igračke.

11.    Istaknite pozitivne strane – kada vaše dete podeli igračku, obavezno mu skrenite pažnju ja to koliko je usrećilo druga ili drugaricu tim gestom ili ako je delilo sa vama, zahvalite se – na primer ’hvala što si mi dala da koristim tvoje bojice, vidi kako sam lepu sliku nacrtao.’

I na kraju – naravno, ne zaboravite da budete strpljivi. Učenje svake nove veštine zahteva vreme a davanje podrške i vođenje kroz proces će neminovno da da rezultate i podstakne dobre navike deljenja kod mališana – što je sjajan start koji će i kasnije u toku života da da rezultate.