Ako je vaše dete odjednom počela da i na najjednostavnije zahteve i pitanja odgovara sa kategoričnim NE – sve je u redu, to samo znači da ste ušli u zloglasnu ’ne’ fazu. U nastavku saznajte zašto se to dešava i kako da prebrodite taj period.

Svi mi želimo da naša deca budu nezavisni i snažni odrasli ljudi i upravo to i govorimo sebi kada je dete u stanju da 100 puta na dan kaže ’ne’ na svaku našu reč. Ovo je standardni deo odrastanja, konkretnije druge godine života (takozvane ’terrible twos’) i jako je važan za decu. Bez obzira što roditeljima teško pada, kada se pogleda iz perspektive deteta druga godina je bure baruta kada je razvoj u pitanju. Tada deca doživljavaju najbrži razvoj mozga – neverovatnij 700 neuralnih veza svake sekunde. Deo tog razvoja je upravo i famozna ’ne’ faza, jer mališani tada postaju osvešćeni mali ljudi, imaju svoje misli i mišljenje o svemu i shvataju da nisu nastavak mame već posebne jedinke. Ovo razdvajanje je ključno za dečiju tranziciju u funkcionalnu jedinku kasnije u životu. Oni tako počinju da formiraju svoje granice koje će kroz život da primenjuju a  umeti reći ’ne’ je važan element tih granica, pa je razumevanje tog konteksta ključno. Budite sigurni i da je ’ne’  test za vas kao roditelja. Da li ćete se predati, popustiti ili ćete lupiti šakom o sto? To je misterija za vašeg mališana. Način na koji roditelji odgovaraju na ponašanja koja pomeraju granice je izvor učenja za dete, objašnjava Sindi Huang, profesorka na univerzitetu Kolumbija i dodaje da deca uče pravila svog ponašanja i kako da navigiraju u kompleksnom svetu koji ih okružuje.

Ali – znamo da ćete ceniti ovu fazu kada ona prođe, kako se izboriti sa njom je pitanje trenutnog opstanka mame i tate? Za početak, nemojte se raspravljati sa detetom. Tu bitku ne možete dobiti, a najverovatnije je da će i jedna i druga strana da završe u suzama. Ne zaboravite i da ako primenjujete pametne strategije sada, to postavlja dobar temelj za pozitivnu i jaku vezu sa detetom kasnije. Evo nekoliko tehnika koje pomažu u tome.

Neka dete bude ’glavno’ – dajte detetu dve opcije (i samo dve da ga ne preopteretite) gde će ono da odlučuje a da ste vi ok sa bilo kojim od ta dva odgovora. ’ Hoćeš li jaja ili pahuljice za doručak’ ili ’ hoćeš da prvo obučeš pidžamu ili da pereš zube’. Tako ćete detetu dati priliku da samo odluči i u mnogo slučajeva izbeći ’’ne’’ od samog starta.

Ne reagujte odmah – ako dete neće da jede već počne da izvodi i histeriše, umesto zahtevanja racionalnog objašnjenja, ubeđivanja ili da ga terate da jede, samo napravite pauzu i pustite ga. To je najbolji način da ne date na značaju takvom ponašanju i da umirite situaciju. Videćete da ako ne reagujete, za par minuta će sve biti gotovo.

Neka vam dete pomogne – mališani žele da budu odrasli kao vi. Zato je dobro da im dajete zadatke koje im predstavite kao ključne za uspeh neke radnje. Neka skupe i pripreme igračke za put ili vam dohvate namirnicu sa police u supermarketu. To malo vremena može da učini mnogo da se dete oseća ponosno i korisno.

Strateško ignorisanje – iako je možda nemoguće na javnim mestima, strateško ignorisanje epizoda vriske i plača je dobra stvar na duge staze. To ne znači da samo ne obraćate pažnju na dete u tom trenutku već da pohvalite i željeno ponašanje deteta a kada se dešava neželjeno ponašanje –  da u potpunosti usmerite pažnju na nešto drugo. Ignorisanjem na taj način zapravo doprinosite mnogo vaspitavanju a kada se dete umiri i pokaže željeno (smireno) ponašanje, pohvalite ga i poklonite mu pažnju.

Ponekada recite ’da’ – kada su bitne ali i opasne stvari u pitanju – uvek budite kategorični sa svojim ’ne’. Ako se ne budete toga držali, histerični ispadi mogu da postanu način na koji dete dobija ono što želi. Ponekada kada dete kaže ne, roditelj instinktivno odgovara istom merom, ali kada mišljenje deteta i nije tako velika stvar-  kao na primer, kad neće da nosi stvari koje ste mu odabrali za vrtić, recite ’da’ i pustite dete da samo izabere. Tako ćete stvoriti osećaj detetu da poseduje neku dozu moći i frustracija će nestati, zajedno sa famoznim ’ne’ u trenutku.