Boje su svuda. One su deo našeg jezika, naše kulture i veliki su deo načina na koji učimo. U ranoj fazi dečijeg razvoja, boje su jako važne, jer ne samo da šalju signale mozgu pa u zavisnosti od toga koju boju gledamo, možemo postati gladni ili smireni, već imaju moć i da odvrate pažnju detetu ili povećaju njegov potencijal za učenje. Na primer, malu decu privlače tople, svetle boje, one su najlakše za njihovu percepciju i najviše utiču na njih i to u pozitivnom smislu, ali i ostatak palete igra svoju ulogu koja nije zanemarljiva.

Zato, kada kupujete igračke, garderobu ili krečite sobu vašeg deteta, nije loše da imate u vidu sledeće informacije koje će vam pomoći da dešifrujete boje, doživite ih iz perspektive deteta i primenite ih na najbolji način:

• Plava boja povećava produktivnost. Hladne nijanse uzrokuju da telo proizvodi umirujuće hemikalije koje zapravo usporavaju rad srca, otkrivajući nam zašto nas pogled na jezero i more toliko smiruje. 

• Crvena podstiče aktivnost mozga, često izaziva glad i privlači pažnju. Međutim, ako se pretrano koristi, to može da odvlači pažnju. Poznato je i da crveno ubrzava rad srca. 

• Zelena je vrlo opuštajuća i povezana je s prirodom, kreativnošću i stvaranjem novih ideja.

 • Žuta je teška boja za oko. Ona povećava koncentraciju, ali takođe može biti jako dominantna. Deca je vole dok su bebe, ali kako odrastaju, sve im manje prija. 

• Ljubičasta se u prirodi ne nalazi lako, ali deca je najčešće vole. Tome doprinosi činjenica da je ljubičasta miks dve osnovne boje – crvene i plave. 

• Crna, braon i siva retko će se naći među omiljenim dečijim bojama. Strah i prkos mogu se pokazati u detetovom emocionalnom životu ako ove boje koristi previše na crtežima. 

• Crno-belo kao šema boja umanjuje IQ deteta i čini učenje dosadnim za njih.

 • Jarko crvene i narandžaste mogu povećati IQ deteta za čak 12 bodova privlačeći pažnju deteta na detalje koji su obojeni ovim bojama. 

Mala deca prirodno preferiraju svetle i jarke boje poput crvene, narandžaste, žute i ružičaste. Ono što je interesantno je kod dece koja imaju disleksiju, ako se koristi plava ili siva boja na stranicama, razumevanje slova se povećava za čak 80%. Zato je jako važno pored podstičićih boja u ambijentu u kome se dete nalazi, uvrstiti boje u dnevne aktivnosti učenja i upoznavanja sveta oko nas. Deca boje pamte mnogo bolje nego slova i reči, zato je važno da boje budu veliki deo procesa učenja kod dece, kroz vežbice, edukaciju i igru – kada se sadržaj dnevnih aktivnosti pomeša sa šarenim vizualnim elementima, pamćenje, inteligencija i kreativnost deteta se mnogo bolje razvijaju.

Dakle, ako je i vama, kao i nama u Našem Vrtiću cilj da se dete bolje razvija i dobro uči, zapamtite da 80% mozga prima informacije vizualno, pa je moć boje u tom domenu nešto što nikako ne sme da se previdi, već treba da postane adut za bolji razvitak naših mališana.