Već dugo naučnici i lekari istražuju različita svojstva muzike i neka izvanredna saznanja su izašla na videlo. Na primer, da bebe izražavaju preference ka istoj vrsti muzike koju su čule dok su bile u materici, a izlaganje bebe muzici dok je još u stomaku pomaže u formiranju neuralnih veza koje su ključne u procesu formiranja misli. Muzika stimuliše alfa talase mozga koja može da umiri a rano izlaganje dece muzici, posebno klasičnoj, ima uticaj na razvoj perceptivnih veština što kasnije utiče na izražavanje, jezičke sposobnosti, doživljaj prostora i finu motoriku.

Za razliku od jezika, muzika aktivira svaki pod-sistem u mozgu, uključujući strukture koje su vezane za motivaciju i emociju, što je posebno važno za kreiranje veza između pojedinaca i grupe u detinjstvu ali i kasnije u toku života.

Iz tog razloga je muziciranje u grupi sa drugom decom izvanredan način da se razvije osećaj pripadnosti kod dece, da se prevaziđe stidljivost i povučenost jer se kroz neverbalnu komunikaciju približavaju drugoj deci i integrišu u zajednicu.

Ukoliko roditelji žele da uvedu muziku kao jedan od alata za razvoj deteta, posebno u uzrastu od 0-6 godina, evo nekoliko ideja i predloga:

    Za početak, možete u igru uvesti jednostavne muzičke instrumente – dajre, zvonce, zvečke, udaraljke – što je jednostavnije proizvesti zvuk to bolje

    Pomozite deci da pokreću telo u ritmu i uz muziku

    Uz poznate dečije pesmice kao što su ’Glava, ramena, kolena i stopala’ ili ’Kad si srećan’ možete raditi na učenju reči i širenju dečijeg vokabulara

    Koristite pevanje da uvedete nove aktivnosti deci poput užine ili dremke, a možete im i pričati priče pevajući određene delove

Možda i najvažniji aspekt upotrebe muzike za razvoj deteta jeste činjenica da je to iskustvo koje treba da da detetu kontinuiranu i fokusiranu pažnju odraslih. Roditelj ne treba da ostavi dete da se igra samo dok muzika svira u pozadini, predpostavljajući da će na taj način da podstakne razvoj. Interakcija je ključna! Učestvujte aktivno u igri i učenju uz i kroz muziku sa vašim detetom, jer građenje odnosa deteta prema muzici može drastično da poboljša percepciju sebe i okoline kod mališana, ali samo ako se to radi tako da obezbeđuje pozitivno iskustvo učenja i igre. Efekti interakcije sa muzikom u detinjstvu se protežu kroz ceo život i zato je vredno vremena i truda, pokušajte i uverićete se u to.