Dragi roditelji,
Kao što znate porodica je primarni i najvažniji vaspitač dece. Treba naglasiti da predškolsko vaspitanje ne sme da bude zamena porodičnom vaspitanju niti da oslobađa roditelje obaveze vaspitanja svoje dece jer je vaspitanje u vrtiću dopuna porodičnom vaspitanju. Naravno da porodica ima ključnu ulogu u životu deteta, ali složićemo se da našim zajedničkim radom doprinosimo što boljem fizičkom i zdravstvenom razvoju, razvoju psihičkih sposobnosti, kao i razvoju radnih navika, ali i snalaženju u životno-praktičnim situacijama. Tačnije sve ono što porodica podstiče i razvija kod deteta, u vrtiću treba da se produbljuje, a sve ono što se u vrtiću razvija, porodica treba da podstiče. Zato smatramo da je jedna od najvažnijih stvari u razvoju dece upravo saradnja između roditelja i vaspitača. Saradnja između Vas, roditelja i nas, vaspitača, veoma je važna jer prvenstveno našim partnerskim odnosom doprinosimo pozitivnom razvoju Vaše, ali i naše dece. Partnerski odnos podrazumeva prvenstveno da se naš odnos temelji na poverenju i uzajamnom poštovanju. Nadamo se da ćete se složiti da elementi koji su bitni za saradnju Vas (roditelja) i nas (vaspitača) jesu iskrena i otvorena komunikacija, razumevanje i empatija, zajedničko planiranje i donošenje odluka, otvorena i obostrana razmena informacija, pristupačnost i međusobno razumevanje, odsutnost etiketiranja i kritikovanja i poslednje, ali ne najmanje važno, jeste zajednička procena napretka deteta jer je napredak i uspeh Vašeg deteta naš zajednički cilj kome zajedno težimo.
Želimo da sa Vama uspostavimo saradnički odnos i zato što samo tako možemo bolje da upoznamo razvoj i ponašanje deteta preciznije rečeno- roditelji plus vaspitači čine tim koji se bori za isti cilj. Osim svakodnevne razmene informacija o deci otvoreni smo i za druge, razne oblike saradnje. Neki od njih jesu otvorena vrata na kojima možete individualno da se inforimišete o ponašanju svog deteta, ali i da podelite nešto o svom detetu što smatrate da je bitno; roditeljski sastanci koje organizujemo obično na početku godine sa ciljem upoznavanja Vas, roditelja, sa organizacionim ili vaspitno-obrazovnim novinama u radu vrtića i nama bitniji jesu uključivanje roditelja u aktivnosti u vrtiću i njihovo prisustvovanje organizovanim radionicama. Nama vaspitačima je veoma drago kada se Vi kao roditelji odazovete našem pozivu za učestvovanje u radionicama koje se organizuju tokom cele školske godine, a zamislite tek kako je drago deci kada Vas vide u sredini u kojoj oni provode veći deo svoga vremena i što Vi i deca na kraju radionice imate vaš, zajednički produkt kojim deca mogu da se pohvale da su napravili zajedno sa Vama. Time se stvara povoljna klima u vrtiću – roditelji, deca, ali i vaspitači se osećaju prijatno i to dovodi do dobre atmosfere u grupi. Kao što nam učestvovanje roditelja u radionicama dosta znači isto tako nam је veoma drago kada nam odgovorite na anketu koju ste dobili od nas. Drago nam je kada se odazovete u što većem broju u popunjavanju anketa jer nam je Vaše mišljenje potrebno i ono doprinosi našem efikasnijem radu.
Zajednička osobina koja treba da krasi Vas roditelje i nas vaspitače jeste doslednost. Mnogi roditelji doslednost povezuju sa strogim roditeljem, ali zapamtite biti dosledan ne znači biti strog. Biti dosledan znači zahtevati da se određene stvari rade uvek na isti način i svaki dan. To podrazumeva da roditelji i vaspitači postave jasna pravila kojih će se pridržavati bez obzira na to kako dete reaguje na njih: plačem, ljutnjom, poznatim rečenicama kao što su „volim te” i slično. Dobro osmišljena pravila pomažu i Vama i nama da budemo dosledni u svakodnevnim interakcijama sa decom.
Na kraju, zapamtite
Ako su roditelj i vaspitač entuzijasti-
dete će naučiti da uživa u svakodnevnom životu i radu!
Ako roditelj i vaspitač pokazuju smisao za humor-
dete će naučiti da se smeje i da pronalazi duhovitu stranu života!
Ako su roditelj i vaspitač nežni-
dete će naučiti da bude nežno u odnosu na druge ljude!
Ako su roditelj i vaspitač sigurni-
dete će naučiti da veruje i bude sigurno;
Ako su roditelj i vaspitač iskreni
dete će naučiti da bude odgovorno i samodisciplinovano!
Ako roditelj i vaspitač vole život i ljude-
i dete će voleti svet oko sebe, jer ljubav rađa novu ljubav!
Dakle, roditelj i vaspitač su model detetu, svakog minuta u svakom danu!

Budimo partneri zbog deteta, zbog nas, zbog Vas!

Jovana Stepić, master vaspitač