Jesenje doba je uvek obojeno počecima – na poslu, u školi a za najmlađe – u vrtiću!

Posle letovanja, putovanja i uživanja u letnjim radostima, vreme je da se deca vrate među svoje drugare i da nastave učenje, igru, šetnje i izlete sa vaspitačima.

Za dečicu koja su starija i koja su upoznata sa vrtićem i svim čarima drugarstva koje on nudi, nastavak druženja najčešće ne pada teško, ali mališani koji se prvi put susreću sa odvajanjem od mame i tate i ulaskom u novi svet, ponekada teže podnose odvajanje, promenu sredine i navikavanje na nove ljude. Zato smo za roditelje koji svoje dete po prvi put šalju u vrtić pripremili par jednostavnih i praktičnih saveta i informacija da svojim najmlađim članovima olakšaju i ulepšaju ovaj životni korak.

  1. Priprema – pre samog polaska, pričajte detetu o vrtiću, gradite pozitivne emocije na tu temu, prošetajte do vrtića i pokažite mu gde će se igrati sa novim drugarima – na taj način ćete se zajedno navići na ideju razdvajanja i započinjanja tog novog poglavlja.
  2. Potrudite se da u periodu adaptacije samo vi (roditelji) vodite i vraćate dete iz vrtića a ne babe, dede ili dadilje. Ta vrsta kontinuiteta će detetu da olakša.
  3. Nemojte predugo da se pozdravljate – neka to prvih dana bude kratko i bez previše tepanja i maženja – posebno ako ste i vi anksiozni zbog odvajanja, jer će dete samo da oseti vašu nervozu a to može da pogorša situaciju.
  4. Često, roditelji su ti koji teže podnose polazak u vrtić nego deca. Zato je vaš odnos prema tome jako važan, kao i to kako vrtić komunicirate svom detetu. Ako to radite sa lakoćom i osmehom, bez teskobe i stresa – i dete će lakše prihvatiti tu promenu i uživati u novom iskustvu.
  5. Čak iako dete lepo reaguje na polazak u vrtić, produžavajte boravak postepeno i pratite reakcije deteta. Obično je potrebno bar mesec dana da dete prihvati u potpunosti novu sredinu.
  6. Dozvolite detetu da ponese igračku, knjigu ili čak jastuk od kuće – ako to poželi. Predmet sa kojim je povezano i koji nosi od kuće uliće mir, dodatno poverenje i osećaj sigurnosti.
  7. Kada se dete vrati iz vrtića, nemojte odmah da ga ’zasipate’ pitanjima ’šta ste radili’, ’šta ste naučili danas’… Neka deca u prvom periodu ni ne žele da pričaju o novim iskustvima, jednostavno im treba više vremena da ih procesuiraju i rade to na svoj način, pa ako je to slučaj, pustite dete da vam samo dođe i prepriča dnevne događaje kada bude spremno za to.
  8. Uvek komunicirajte sa vaspitačima. Osoblje vrtića je stručno i obučeno da se nosi sa krizama deteta, sa navikavanjem i svim fazama kroz koje prolazi dete ali i roditelji kada se u vrtić kreće po prvi put. Vaspitači su prošli kroz to više puta i imaju iskustvo i znaju kako da se neke situacije lakše prevaziđu, zato imajte poverenja u vaš i u Naš Vrtić. Tu smo da zajedno učinimo da deca uživaju, uče, druže se i otkrivaju nove stvari i da im vrtić postane kao druga kuća.