Nema deteta koje se nije odviklo od cucle. Ipak, s obzirom na to da se većina mališana jako vezuje za ovaj predmet, proces odvikavanja može da bude veoma stresan i nimalo lak, kako za roditelje, tako i za dete.

Kada dođe vreme da se mališan odvikne od cucle, taj poduhvat mogao bi da bude teži nego što ste očekivali. Bez obzira na stres, plač i kuknjavu, važno je rešiti se cucle, da bi se zubi vašeg mališana pravilno razvijali i da bi uspešno savladalo govor.

Do druge i treće godine života dominantna je takozvana oralna faza razvoja – sva zadovoljstva vezana su za usnu duplju: užitak u hrani, flašici, cucli, sisanju prsta. Takođe, u oralnoj fazi deca često stavljaju u usta različite predmete i na taj način istražuju. Kod neke dece oralna faza je izraženija i duže traje, dok kod druge prolazi skoro neprimetno. Sledi nekoliko saveta koji mogu da vam olakšaju taj period.

Pravi period za odvikavanje od laže

Poznato je da što je dete manje, to će se lakše odvići od laže. Sa druge strane, posle prvog rođendana mališani postaju sve uporniji i teže prihvataju promene. Metoda – da jednog dana samo sklonite cuclu i više je ne dajete detetu, može da prođe kod mlađe dece. Ipak, kada su u pitanju stariji, odlučniji mališani, neophodno je da odvikavanje bude postepeno. Takođe, setite se da cuclu deca obično koriste samo da se umire i uspavaju. To znači da mališani mogu automatski da je se odreknu kada roditelji pronađu njenu adekvatnu zamenu kao što je mekano ćebence ili plišana igračka.

Skretanje pažnje

Postoji mnogo načina na koje možete detetu da skrenete pažnju sa laže. Pokažite mu neku interesantnu igračku, otpevajte mu pesmicu ili otiđite zajedno u šetnju. Osim toga, budite obazrivi i kada koristite hranu kao zamenu za cuclu zato što ćete tako vremenom naučiti decu da utehu pronalaze u hrani i da stvore nezdrave navike u ishrani.

Bez prisile

Nemoguće je da naterate dete da se odrekne cucle preko noći. Iz tog razloga bolje je da se držite prethodno zacrtanog plana narednih nekoliko nedelja. Veoma je važno znati da vremenski period koji je detetu potreban da prestane da koristi cuclu, ne predstavlja odraz roditeljske vičnosti da to postignu. Deca će prestati da je koriste kada osete da su za to spremna.
Ukoliko se ova dečja potreba i navika prekine na grub način (naglim bacanjem flašice ili cucle, mazanjem cucle ljutom paprikom i sl.), pošto je nezadovoljena, može negativno da se odrazi u nekom drugom segmentu razvoja. Nije dobro ni kada roditelji mališana stalno grde i na taj način pokušavaju da ga odviknu od flašice ili “laže”. Tako još više učvršćuju ovu naviku, jer dete postaje svesno da “cuclanjem” skreće pažnju.

Postepeno odvikavanje

Bilo kakvo odvikavanje, kao što znate iz sopstvenog životnog iskustva, mora da bude postepeno, bez naglih poteza i lomova. Zato budite strpljivi jer će i cucla-fazi jednoga dana doći kraj! Ne obazirite se na ostalu decu koja su se od ovih “bebećih rekvizita” već odavno odvojila, pošto će i vaš mališan to samoinicijativno uraditi, samo mu dajte dovoljno vremena.