Vaše je dete počelo da grize dugu decu ili druge osobe? Ništa neobično. To je jedan od načina na koji dete otkriva svet i izražava svoje osećaje dok se ne nauči izraziti rečima. Ali takođe, mogući su i neki drugi razlozi… Šta učiniti ili ne učiniti kada vaše dete ugrize?

Kad dete počne da grize drugu decu, to dovodi do jakih emocionalnih reakcija kod porodice i frustracije jer ne postoji čarobno rešenje kojim se to može sprečiti.

Ako Vaše dete nekog ugrize, možda se osećate krivim ili zabrinuti da sa detetom nešto nije u redu, a možda Vas brine i kako će drugi na to reagovati.

Ako neko ugrize Vaše dete, možda ste zabrinuti za bezbednost i dobrobit svog deteta, a možda i ljuti na dete koje ga je ujelo i / ili na stručno osoblje vrtića jer nisu Vaše dete zaštitili.

Možda Vas brine kvalitet nadzora dece, pogotovo ako se situacija ponavlja. Ali iako se to nažalost može dogoditi vrlo brzo i često, to ne znači da deca nemaju odgovarajući nadzor.

Mala deca često grizu i to je zapravo neizbežno kad se nalaze u grupi. Važno je znati da je to normalno ponašanje i najčešće, u tom uzrastu, NE predstavlja znak da s detetom nešto nije u redu, da nešto nije u redu kod kuće, niti da nešto nije u redu s vrtićem (jaslicama). Ne moraju sva mala deca prolaziti kroz fazu griženja, ali u gotovo svakoj grupi dece od 1 do 3 godine starosti naći će se poneko dete koje grize. Mala deca imitiraju drugu decu pa ako jedno dete počne gristi, vrlo je moguće da će i druga deca početi gristi.

Zašto deca grizu?

  1. Deca mlađa od 3 godine slabo razumeju kako njihovo ponašanje utiče na druge (ne razumeju da ugriz boli, pa čak kada dete koje je ugriženo ili odrasla osoba burno reaguje)
  2. Deca mlađeg uzrasta deca su još uvek orjentisana na oralno iskustvo
  3. Deca takođe mogu gristi kako bi iskazali sviju frustraciju (kada su umorna ili bolesna, ne mogu učiniti ili dobiti šta žele, moraju predugo čekati, ne mogu izraziti šta žele, trebaju ili osećaju, kada su zatvoreni u premalom prostoru i/ili su okruženi sa previse druge dece, kada su pod nekom vrstom pritiska, kada im druga deca smetaju i dr.)
  4. Deca mogu gristi i radi dosade (to je uspešan način za izazivanje tuđe reakcije, zar ne?)
  5. Dete može gristi i zbog nedostatka pažnje
  6. Dete može gristi i zbog prevelikog uzbuđenja ili preterane stimulacije
  7. Ponekad dete grize jednostavno zato što mu rastu zubi pa mu prija ako nešto ugrize

Šta možemo preduzeti kad dete grize?

1.Naučiti dete koje je ponašanje prihvatljivo, a koje nije (Ohrabrite dete kada se druži da komunicira na pozitivan način; nakon ugriza, detetovim rečnikom, tonom i načinom objasnite da nije prihvatljivo nekoga ugristi.)

2 Maloj deci treba pomoć da prestanu a ne da se smatraju “lošom” decom.

3.Dobro poznavanje deteta i predviđanje u kojim situacijama bi moglo doći do ugriza može u velikoj meri pomoći; i tada ga pojačano nadzirite kako bi se ugriz sprečio. (Ukoliko se uoči neki konflikt među decom, pomozite da se razreši sukob pre što dođe do ugriza)

4.Kada dođe do ugriza, decu odvojite, utešite ugriženo dete i pružite mu prvu pomoć ukoliko je potrebno; u zavisnosti od uzrasta i sposobnosti da razume, dete koje je ugrizlo se udalji, jasno, glasno i jednostavnim rečnikom mu se objasni: “Ujed boli. Ne smeš gristi. Mi ne grizemo. Mi grlimo, ljubimo.”

5.Niko ne sme zauzvrat ugristi dete. To boli i šalje zbunjujuću poruku. Odrasli nikada ne bi smeli da ugrizu dete, ni u igri, jer dete ne razume razliku između ugriza “u igri” i “bolnog ugriza”.