Informacije za roditelje

 Početak / Naš vrtić / Informacije za roditelje

Adaptacija 

Polazak deteta u vrtić ili jasle predstavlja uglavnom prvi izlazak iz porodične sredine, kao i prvo odvajanje od roditelja na duže vreme. Dete se susreće sa novom sredinom, nepoznatim odraslim osobama, drugom decom, promenom već formiranih navika i što je najbitnije odvajanjem od doma i roditelja. Sve ovo čini jedan poseban i vrlo delikatan trenutak u životu svakog deteta. Iz tog razloga je važno da pružimo detetu mogućnost da spontano i bezbolno prođe kroz sve faze prilagođavanja.

Svako dete koje polazi u vrtić, bez obzira na to da li je već ranije išlo u vrtić ili se po prvi put susreće sa kolektivom, neminovno prolazi kroz proces adaptacije. Adaptacija predstavlja specifičan proces prilagođavanja na novonastale promene koje mogu biti stresne, ali istovremeno i vrlo uzbudljive. Kako bi proces adaptacije prošao što spontanije i prirodnije, potrebno je izvesti ga vrlo obazrivo, sa puno nežnosti, razumevanja i strpljenja.

Mnogo pitanja se u ovom periodu nameće roditeljima: zašto dete plače, koliko dugo plače, da li i druga deca tako plaču, koliko obično traje adaptacija i šta je može učiniti lakšom, da li je „baka servis“ ipak bolje rešenje i sl...

Trajanje adaptacionog perioda je individualno i može biti od dve do tri nedelje pa i duže. U tom periodu dete ne treba siliti ni na šta, već ga treba motivisati da prihvati promenu koja mu se događa u životu i koja za njega nije laka. Moguća je pojava neke od sledećih reakcija kod deteta:

 • Promene raspoloženja
 • Promene apetita
 • Promene pri mokrenju ili snu
 • Smanjena komunikacija, povlačenje
 • Grubost u igri sa decom ili prema odraslima
 • Plač, odbijanje da krene iz kuće
 • Odbijanje da se obuče, presvuče
 • Odložena reakcija na adaptaciju

 Ovakve promene su prolaznog karaktera i ponašanje deteta se posle izvesnog vremena normalizuje. Za roditelje je važno da znaju da je izvesna doza straha od odvajanja uobičajena, jer je vezanost za porodicu u ranom uzrastu razvojno uslovljena. Takođe je važno da budu istrajni i ne povlače dete iz vrtića ukoliko se javi neka reakcija, već da budu strpljivi i pokažu razumevanje. Tok prilagođavanja zavisi od osobina deteta, od njegovog uzrasta zdravstvenog stanja, od porodične atmosfere u kojoj dete živi. Treba napomenuti da najveći broj dece prođe adaptaciju bez većih problema, a samo mali broj dece prolazi teži oblik adaptacije.

Da bismo na najbolji način pomogli detetu da uspešno prođe kroz proces adaptacije na vrtić, neophodna nam je i podrška roditelja, kao i obostrana saradnja. Naš zajednički zadatak je da detetu pomognemo da se što lakše i brže adaptira na vrtić. Sledeće smernice mogu pomoći roditeljima da olakšaju proces adaptacije i deci, ali i sebi:

 • Razmena informacija – Sve značajne informacije blagovremeno prenesite vaspitačima. Jako je važno da vaspitači budu upoznati sa navikama i karakteristikama deteta, kao i eventualnim promenama koje se mogu javiti kod deteta (zdravstvene promene, promene u ponašanju i sl.) ili u porodici (dolazak novog člana, preseljenje, razvod roditelja i sl.).
 • Stav roditelja prema vrtiću – Budite umereni u pričama o vrtiću i polazak u vrtić predstavite detetu kao prirodni tok. Nikako ne treba dete zastrašivati vrtićem, već govoriti lepe reči o vrtiću. Možete se igrati sa detetom igara na temu odlaska u vrtić ili pričati detetu priče o vrtiću, ponekad i prošetati sa detetom do vrtića.
 • Prilagođavanje navika - Pokušajte da aktivnosti kod kuće prilagodite dnevnom režimu vrtića (vreme obroka i popodnevnog odmora, higijenske i radne navike i sl.). takođe je bitno da u periodu adaptacije roditelji prilagode svoje vreme i obaveze vremenu boravka deteta u vrtić.
 • Kontinuitet - Potrudite se da uspostavite kontinuitet u dolascima. Poželjno je da dete krene u vrtić početkom nedelje kako bi u kontinuitetu dolazilo što duže (vikend je veliki prekid za decu).
 • Jutarnje odvajanje - Pri jutarnjem odvajanju nemojte odugovlačiti, ali ni bežati od deteta, već mu odlučno saopštite da morate da idete, ali da ćete doći po njega. Jasno pokažite detetu da ga volite i kada niste pored njega. Trudite se da pri odvajanju ne pokazujete tugu, već budite vedri i raspoloženi kako bi vas dete zapamtilo u pozitivnom svetlu i doživelo rastanak što bezbolnije.
 • Iskrenost i doslednost - Upoznajte dete sa svojim dnevnim rasporedom i obavezama. Ukoliko kažete detetu da ćete doći po njega posle ručka ili spavanja, održite reč. Budite iskreni i dosledni prema detetu kako bi izgradili poverenje i pojačali osećaj sigurnosti kod deteta.
 • Zajedničko vreme - Potrudite se da nakon vrtića i vikendom konstruktivno provedete vreme sa detetom.

 Zajedničkim snagama učinimo sve da Naš vrtić bude detetu drugi dom koji ga prihvata kada ono prvi put izlazi iz sveta svoje porodice i otkriva jedan novi svet – svet svojih vršnjaka.
 

Ishrana 

Ishrana dece u Našem vrtiću je nutritivno uravnotežena i izbalansirana. U saradnji sa nutricionistom, obroci se pripremaju od kvalitetnih i odabranih namirnica koje su važne za pravilan rast i razvoj dečijeg organizma. Deci su tokom dnevnog boravka u vrtiću obezbeđena dva glavna obroka (doručak i ručak), jedna slatko/slana užina, kao i dve voćne užine.   

Pravilna ishrana predstavlja jedan od temelja fizičkog razvoja deteta. Kvalitet nutritivnog unosa utiče, kako na rast i razvoj organizma, tako i na njegov celokupan zdravstveni status. Iz tog razloga nam je jako važna redovna i uravnotežena ishrana dece. Takođe nam je važno da još od ranog uzrasta usmerimo decu i pomognemo im da razviju samostalnost i zdrave navike u ishrani koje će im poslužiti kao dobar osnov za dalji razvoj.

Roditelji se u svakom trenutku mogu informisati o jelovniku preko panoa koji se nalazi u vrtiću. 
 

Naš vrtić

Naš vrtić je privatna predškolska ustanova verifikovana od strane Ministarstva prosvete, usmerena ka pružanju nege i podršci pri obrazovanju i vaspitanju dece od jaslica do predškolskog uzrasta.


Pročitaj više

Kontakt